Advokatura 1/1

28 Maj, 2012

Bračna tekovina - advokat

Generalna — Autor advokatovanje @ 11:56

Pitanje bračne tekovine, tj. zajedničke imovine supružnika je ono, koje se uvek, neizbežno postavlja, nakon okončanja braka, ali i u ostavinskom postupku, nakon smrti jednog od supružnika. 

Kao prvo, treba razlučiti pojmove zajedničke i posebne imovine supružnika. U zajedničku imovinu supružnika spadaju svi prihodi po osnovu teretnih ugovora, sklopljenih od strane jednog supružnika, za vreme trajanja braka, što će reći sve stvari, pokretne i nepokretne, koje su stečene za vreme trajanja braka, plate supružnika, zakupnine i drugi plodovi i prihodi od zajedničkih stvari i tome slično. Posebnom imovinom supružnika, smatra se imovina stečena nasleđivanjem, poklonom i drugim dobročinim poslovima, te zakupnine i drugi plodovi i prihodi od stvari koja su predmet posebne imovine supružnika, kao i prihodi od igara na sreću.

  E sad, najčešće postavljano pitanje, kako se deli bračna tekovina, tj. zajednička imovina bračnih supružnika. Zakonska pretpostavka (oboriva), stoji na stanovištu, da zajednička imovina supružnika, ima se deliti, po razlomku 1/2 jednom supružniku, 1/2 drugom, bez obzira na visinu mesečnih prihoda svakog od supružnika. Ovakvo zakonsko rešenje je, prevashodno plod, intencije zakonodavca, ka polnom izjednačavanju supružnika, tj. izbegavanju diskriminacije, jer je u praksi dosta češći slučaj da muž radi i zarađuje, tj. da se njegov prihod može lako kvantifikovati, dok žena brine o kući, deci i domaćinstvu, a ovaj i ovakav rad je dosta teže kvantifikovati. Stoga, zakonodavac je stao na stanovište, da su supružnici zajedničku imovinu stekli po principu 50-50%.

Ovo je zakonska pretpostavka, oboriva, ali supružnicima je ostavljena mogućnost, da u posebnom parničnom postupku, putem deklarativne tužbe, pokušaju dokazati suprotno, tj. oboriti ovu zakonsku pretpostavku, ukoliko smatraju, da je njihov udeo u zajedničkoj imovini veći, od udela supružnika. U praksi, do ovakvih tužbi najčešće dolazi u slučajevima, kada je jedan od supružnika, u neku zajedničku nepokretnosti ili više njih, ulagao svoju posebnu imovinu, najčešće nasleđen novac ili novac stečen prodajom nasleđene imovine, te onda zahteva umanjenje supružnikovog dela, u navedenom iznosu. Uz adekvatnu dokumentaciju i iskaze svedoka, ovakvi slučajevi su prilično lako dokazivi i procenat njihove uspešnosti je znatno visok, jer postoje jasni načini, kvantifikacije uloženog od strane jednog supružnika.

  S druge strane, u praksi, često dolazi do utuženja po ovom osnovu, gde je znatno teže kvantifikovati nečiji udeo, čak iako on realno jeste veći, u sticanju zajedničke stvari. Naravno, ne treba posebno spominjati, da ovakvi sporovi, vode ka produbljenju animoziteta između bivših supružnika.

Kako voditi jedan ovakav postupak? Iskreno, s obzirom da je u postupcima za utvrđivanje bračne tekovine, od krucijalnog značaja personalizovanje i subjektivizacija odnosa između bračnih drugova, jako je bitno na koji način se sudu prezentuju upravo ovi odnosi, kako na ličnom, tako i na imovinskom planu. Ne treba posebno spominjati, da uspešnost u ovim sporovima, najčešće zavisi od iskaza svedoka, jer se najčešće dokazivanje bazira upravo na ovom dokaznom sredstvu, a od krucijalnog značaja biva, način ispitivanja i navođenja svedoka, da iznese sve činjenice, relevantne za konkretan slučaj. Imajući u vidu gore izneseno, nikome ne bih preporučio samostalno upuštanje u jedan, ovako komplikovan postupak, bez angažovanja stručne pomoći.

  Na kraju, svakako treba spomenuti i naslednopravni aspekt bračne tekovine. Kada jedan od supružnika premine, u ostavinsku masu ulazi imovina tog supružnika, tj. ostavinski sud, mora tačno utvrditi šta sve spada u imovinu pokojnika. Ukoliko se u ostavinskom postupku, kao sporno, pojavi pitanje bračne tekovine, to će sud prekinuti ostavinski postupak i zainteresovanu stranu uputiti na parnicu za utvrđivanje bračne tekovine. 

 

Adv. Miroslav M. Rnjaković

Tel: 064/137-10-46

email: miroslavrnjakovic@yahoo.com 

 


Komentari

 1. ja sam zivela u braku 25god.sa pokojnim suprugom iza sebe je ostavio,sina iz prvog braka i kucu 150mkw.zajedno smo stekli sve i niko nije nista ucestvovao u izgradnji sem nas dvoje,njegov brat trazi deo a nije ucestvovao nista novcano,drugo prezime ima a u prvoj kuci kad se prodala njegov sestric nije ni dinara dao mom suprugu pok,koja prava imam oko nasledstva kao vencana supruga.i ko sve ima pravo nasledstva,iza pok.ja kao vencana supruga ili jos neko drugi,posle smrti mog vencanog supruga ,hvala!!

  Autor recija vujicic — 30 Apr 2013, 17:31

 2. Zdravo,
  Jeste li razmatrali opcije za financiranje nove kupnje kuće, izgradnje, kredita za nekretnine, refinanciranja, konsolidacije duga, osobnih ili poslovnih ciljeva? Dobrodošli u budućnost! Financiranje lako s nama. Kontaktirajte nas dok nudimo našu financijsku uslugu uz nisku i povoljnu kamatnu stopu od 2% za zajmove s dugim i kratkim rokom. Zainteresirani kandidati trebaju nas kontaktirati za daljnje postupke stjecanja zajma putem (ROBERTDAVIDFINANCIALCOMPANY@GMAIL.COM)

  Autor Robert David — 22 Sep 2017, 14:06

 3. Zdravo,
  Jeste li razmatrali opcije za financiranje nove kupnje kuće, izgradnje, kredita za nekretnine, refinanciranja, konsolidacije duga, osobnih ili poslovnih ciljeva? Dobrodošli u budućnost! Financiranje lako s nama. Kontaktirajte nas dok nudimo našu financijsku uslugu uz nisku i povoljnu kamatnu stopu od 2% za zajmove s dugim i kratkim rokom. Zainteresirani kandidati trebaju nas kontaktirati za daljnje postupke stjecanja zajma putem (ROBERTDAVIDFINANCIALCOMPANY@GMAIL.COM)

  Autor Robert David — 22 Sep 2017, 14:09


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs