Advokatura 1/1

16 Jan, 2012

Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti - advokat

Građansko pravo — Autor advokatovanje @ 09:55

Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti je formalan ugovor, što znači, da isti mora biti sastavljen u određenoj formi, tj. overen na određen način, da bi proizvodio pravna dejstva. U tom smislu, ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, mora biti sastavljen u pismenoj formi i overen pred nadležnim sudom.

Kako samostalno sastaviti ugovor o kupoprodaji nepokretnosti? Na internetu postoji sijaset šablona i primera, koji se uglavnom mogu odnositi isključivo na najjednostavnije, faktičko-pravne situacije. Pa, da krenemo od najjednostavnijeg.

Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, od bitnih elemenata, mora sadržati odredbu, u kojoj je jasno određeno o kojoj se nepokretnosti radi, tj. koja se nepokretnost prodaje, što podrazumeva tačnu adresu, ulaz, sprat, broj stana, kao i odredbu o ukupnoj kupoprodajnoj ceni, tj. cena u ugovoru mora biti ili određena ili odrediva.

Sada, mali savet, ukoliko sami sastavljate ovakav ugovor, a nalazite se u ulozi kupca, obavezno, pored gore navedenih podataka, navedite punu kvadraturu stana, broj soba, a po mogućnosti i kvadraturu svake sobe ponaosob, dok cenu unesite kao odredivu, tj. toliko i toliko, po kvadratnom metru. Razlozi praktičnosti ovakvog unosa podataka su, pre svega ti, što kupci, veoma često, prilikom kupovine stana, ne izmere detaljno kvadraturu, pa se neretko desi, da prodavci, naročito ukoliko se radi o većim stanovima, daju podatke o kvadraturi koji su netačni za pola, jedan ili nekoliko kvadrata, a naročito imajući u vidu da mnogi stanovi, nisu uknjiženi na celokupnu kvadraturu. Ako se uzme, da u pojedinim delovima Beograda, cena kvadratnog metra prelazi 3.000 EUR-a, lako je doći do zaključka, da pola kvadrata, nije za bacanje. Stoga, ukoliko ugovor formulišete na ovakav način, sa cenom po kvadratnom metru, pa nakon kupovine utvrdite, da ste oštećeni za koji kvadrat, imaćete jasan osnov,da od prodavca potražujete refundaciju novca, koji ste dali, za nepostojeće kvadrate. S druge strane, ukoliko, prilikom izrade ugovora, cenu formulišete kao određenu, tj. u ukupnom iznosu, bez navođenja cene po kvadratnom metru, prodavac može da se brani navodeći, da ste stan kupili u viđenom stanju, te da vam je usmeno predočena nesrazmera u ugovornoj i stvarnoj kvadraturi, tako da biste bili onemogućeni, da dobijete povraćaj novca, koji ste dali, za nevidljive kvadrate.

Evo, ovaj jednostavan primer vam lako može, plastično objasniti, kakva sitnica, laičkom oku nebitna, može bitno uticati na ostvarivost vaših prava.

Dalje, u praksi je veoma česta situacija, u kojoj se prodaje stan u izgradnji, tj. stan u zgradi, koja još uvek nije dobila upotrebnu dozvolu, pa postoje razmimoilaženja u faktičkom stanju stvari i projektu po kome se zgrada gradi. Naravno, u ovakvim situacijama, a naročito kada se radi o velikim količinama novca, iskreno preporučujem angažovanje advokata, zarad pregledanja ispravnosti dokumentacije prodavca i zarad izrade ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, jer su ovakve situacije, pune zamki, za neobazrive kupce.

No, ukoliko pak, iz nekog razloga ne možete ili ne želite angažovati advokata, sledi par saveta, za izradu ugovora u kompleksniji pravnim situacijama.

Naime, veoma je čest slučaj, prilikom kupoprodaje stanova u izgradnji, u zgradama koje još nisu dobile upotrebnu dozvolu, da se stanovi, koji su odvojene, faktički samostalne celine, u projektu još uvek vode kao delovi jednog velikog stana. Tu dolazi do razmimoilaženja pravnog i faktičkog. Fizička deoba ovakvih stanova, može biti izvršena tek nakon uknjižbe zgrade, a preduslov tome jeste dobijanje upotrebne dozvole. Stoga, vi u ugovoru o kupoprodaji jednog takvog stana, dobijate ulogu susvojinara, na tom velikom, "projektnom" stanu, u razlomku, koji zavisi od učešća vašeg stana u kvadraturi "projektnog" stana. U ovim slučajevima se ne treba plašiti termina "susvojina" i "suvlasnik", jer su isti neminovnost, zbog gore navedene činjenice razmimoilaženja formalnog i materijalnog. Ali, u ovakvim slučajevima, energično predlažem, da prilikom kupoprodaje, jednim članom ugovora, obavežete prodavca, da će izvršiti uknjižbu zgrade u razumnom roku, od dana dobijanja upotrebne dozvole, kao da će sprovesti postupak fizičke deobe, o svom trošku, kako biste vi dobili, kako pravno, tako i faktički, stan koji ste platili, svojim novcem.

Na kraju, ne treba zaboraviti situacije, kojih je, nažalost, u našoj zemlji bilo jako mnogo, u kojima se jedan stan proda dvojici, trojici ili čak desetorici kupaca. Ne ulazeći u krivično pravo, krivične prijave i druge načine naknade štete od prodavca, ovde ću se samo osvrnuti na pitanje, ko je zapravo vlasnik stana, koji je prodat više puta.

Svojina na nepokretnostima se, prema našem zakonu, stiče na osnovu pravnog osnova (iustus titulus - ugovor) i preuzimanja stvari (modus aquirendi - upis u zemljišne knjige, preuzimanje tapije). Dakle, jedno lice, stiče pravo svojine nad nepokretnošću, kada dođe do sticaja ove dve činjenice, tj. na osnovu ugovora i tek kada svoje pravo upiše u odgovorajuće zemljišne knjige. Ovo je i stav, koji je svojim odlukama, zauzela i domaća sudska praksa.

U javnosti, međutim i dalje vlada pogrešno mišljenje, da je bitna činjenica datum potpisivanja ugovora ili to ko se prvi useli u stan. Pogrešno. Pravo svojine, u ovakvim slučajevima, stiče onaj kupac, koji je prvi predao validan zahtev za uknjižbu nepokretnosti (vreme predaje ovih zahteva se računa u tačnom vremenu - npr. 16.01.2012.god. 09:55h). U ovakvim slučajevima, kupac koji je ranije potpisao ugovor od kupca koji se uknjižio, ili kupac koji se prvi uselio u stan, ne stiču nikakva prava prema savesnom kupcu, koji se prvi registrovao u zemljišnim knjigama, već imaju pravo na povraćaj novca od prodavca i pravo na naknadu štete.

Stoga, najsigurniji put, prilikom kupoprodaje, već uknjiženog stana bi bio da, nakon potpisivanja predugovora, kupac izvrši zabeležbu potpisivanja predugovora u zemljišnim knjigama, kako bi se dodatno zaštitio, od ovih i ovakvih eventualnosti.

Na kraju, treba napomenuti, da su u ovom tekstu, navedeni samo neki od najčešćih primera i slučajeva, koji se javljaju u praksi kod nas. Svakako, najsigurnija opcija za svakog kupca jeste, da na vreme angažuje advokata, proveri dokumentaciju prodavca i na gore pomenute načine, obezbedi sebe od eventualnih propusta ili ne daj bože prevara, a ako ne, onda se nadam, da će ovaj tekst, pomoći nekima od vas, da sami realizuju kupoprodaju nepokretnosti.

 

Adv. Miroslav M. Rnjaković

email: miroslavrnjakovic@yahoo.com

tel: 064/137-10-46

 

 


Komentari

 1. dobar i poucan tekst

  Autor marko — 31 Mar 2012, 21:32

 2. Prodao sam stan , pod jednom oznakom koja nije identicna sa oznakom na faktickom stanju. Zbog nerealizacije ugovora obavestio sam istu firmu da je ugovor nistavan a zakljucio sam ugovor sa drugim lizcem po pravom oznakom . U parnici je prvo lice dobilo pravosanznu presud koja glasi na oznaku koje nema , Ko od jnih dvoje je zaista vlasnik predmetnog stana

  Autor Goran — 22 Jul 2012, 15:46

 3. KUPILA SAM STAN,OD61M2 A U KNJIGAMA STOJI 65M2.u IZVORNIM PAPIRIMA SA 65M2 STOJI I LODA KOJU JE KOMSIJA PRISVOJIO SVOM STANU!!! MENI DO SADA ,NIKO O TOME NIJE NISTA GOVORIO, TEK KADA SAM PRIMILA SVE PAPIRE TO SAM OTKRILA,A NARAVNO I VIDELA.STAN SAM KUPILA 1.10.2012.DALI IMAM PRAVO DA VRATIM SVOJU LODU???HVALA

  Autor MILICA STOJADINOVIC — 20 Okt 2012, 12:47

 4. Nakon razvoda braka pred sudom u stranoj državi naložena je i podjela bračne imovine koju smo stvorili u Srbiji i Crnoj Gori. Ni supruga ni ja nismo imali prigovora ali imovinu još nismo podjelili. U međuvremenu je bivša supruga bez mog znanja prodala stan u Srbiji i kupila drugi. Na koji način i koji sud u Srbiji je nadležan za izvršenje presude stranog suda, tj. na koji način da pokrenem postupak podjele imovine u novonastaloj situaciji. Unaprijed se zahvaljujem

  Autor Tatjana Mamić — 05 Mar 2014, 18:53

 5. Postovani.

  Imao sam parcelu i na njoj objekat u osnovi 80 m2.
  Objekat se sastoji od prizemlja ( poslovna prostorija od 80 m2) i sprata (trosoban stan 80 m2).
  Dana 26.12.1958.god. zakonom o nacionalizaciji,prizemlje tj.poslovna prostorija je nacionalizovana,dok je ostalo ( sprat i parcela na kojoj se objekat nalazi) i dalje moja svojina.
  Zakonom o povracaju oduzete imovine i obestecenju ,prizemlje tj poslovni prostor meni ne moze biti vracen s obzirom da je u procesu privatizacije prodat.vec ce mi pripasti obestecenje.
  Sadasnji vlasnik poslovnu prostoriju izdaje u zakup
  .
  Pitanje: S obzirom da je parcela (zemljiste pod objektom) i sprat moja svojina ,imam li prava i kako da ostvarim pravo na naknadu ( zakupninu ) za koriscenje parcele ispod objekta od strane vlasnika prizemlja ( poslovne prostorije).
  Resenjem ( ugovorom) je precizirano da je on kupio samo poslovnu prostoriju povrsine 61 m2 a ne i zemljiste ispod poslovne prostorije.
  Unapred zahvalan
  Ljubodrag Djordjevic iz Pirota

  Autor Ljubodrag — 04 Feb 2015, 22:19

 6. Zdravo, ja sam Robert David privatni zajmodavac koji daje zajam s kamatnom stopom od čak 2%. Ovo je financijska prilika na vašem koraku danas i dobiti instant zajam. Mnogi su tamo u potrazi za financijskim mogućnostima ili pomoći oko mjesta i još uvijek ne mogu dobiti. Ali to je financijska prilika na vašem koraku, tako da ne možete propustiti ovu priliku. Ove usluge su otvorene za pojedince, tvrtke, poslovne ljude i žene. I iznos zajmova dostupnih u rasponu od 1.000,00 do 500.000.000,00 eura ili bilo koji iznos po vašem izboru za više informacija kontaktirajte nas na (ROBERTDAVIDFINANCIALCOMPANY@GMAIL.COM)

  Autor Robert David — 22 Sep 2017, 14:18


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs