Advokatura 1/1

18 Jan, 2012

Razvod - advokat

Građansko pravo — Autor advokatovanje @ 18:04

Odredbama Porodičnog zakonika RS, brak, kao zajednica života dve osobe suprotnog pola, prestaje na tri načina: smrću jednog od supružnika, poništajem i razvodom.

Kako su slučajevi poništaja brakova, u Srbiji veoma retki, te kako su uslovi za oglašavanje ništavosti braka, zasnovani prevashodno na manama volja ili odsustvom volje za stupanje u brak, ovaj tekst će se, prevashodno, pozabaviti razvodom braka i postupkom za razvod braka.

Sud nadležan za postupak razvoda braka je osnovni sud, na čijoj teritoriji supružnici imaju zajedničko prebivalište, tj. na čijoj teritoriji su imali poslednje zajedničko prebivalište, tj. sud na čijoj teritoriji se nalazi prebivalište tužioca.

Brak se može razvesti na dva načina, sporazumno ili putem tužbe.

Sporazumni razvod braka je moguć prevashodno, kada su međusobni odnosi supružnika na dobrom nivou, te kada postoji mogućnost dogovora, o činjenicama bitnim, za sporazumni razvod braka. Postupak za sporazumni razvod braka se pokreće podnošenjem predloga za sporazumni razvod braka, koji moraju potpisati oba supružnika, ili punomoćnici supružnika. Nije dozvoljeno, da prilikom podnošenja ovoga predloga, supružnici imaju istog punomoćnika, uprkos činjenici, da brak okončavaju sporazumom i uz obostrano uvažavanje.

Kako bi brak mogao biti razveden sporazumno, neophodno je, da su supružnici postigli konsensus po pitanjima podele zajedničke imovine, i vršenja roditeljskog prava. Na internetu postoji dosta primera predloga za sporazumni razvod braka, u kojima su sporazumi o podeli zajedničke imovine i sporazumi o vršenju roditeljskog prava inkorporirani u sam predlog za razvod braka, veoma šturo, obično u obliku jedne prosto proširene rečenice. Oprez!!! Ovo su veoma važna pitanja, koja zahtevaju sastavljanje zasebnih sporazuma, u kojima bi se detaljno regulisala prava svakog od supružnika, te kako bi se na taj način sprečila mogućnost oštećenja bilo kog od supružnika. Ukoliko ste pravni laik, iskreno preporučujem da angažujete stručno lice - advokata, koji će ove sporazume sastaviti za vaše potrebe, a prevashodno kako biste zaštitili svoja prava, od eventualne povrede.

S druge strane, tužba za razvod braka je pravni akt, kojim se takođe pokreće postupak za razvod braka, ali u slučajevima, kada ne postoji konsensus bračnih drugova, po pitanju okončanja bračne zajednice, ili rešavanja pitanja podele zajedničke imovine, ili vršenja roditeljskog prava nad decom.

Brak se, prema PZ RS, može razvesti ukoliko je došlo do ozbiljne ili trajne poremećenosti odnosa između bračnih drugova, ili, ukoliko postoji objektivna nemogućnosti ostvarivanja zajednice života supružnika (ukoliko je supružnik nestao, u slučaju duševne bolesti supružnika itd.)

Ovako postavljen osnov za razvod, govori, da se ovde radi o objektivnom razlogu, koji se ne dokazuje, niti se može osporavati, što će reći, da zakon ne može sprečiti jednog od supružnika, ukoliko ovaj želi da pravnosnažno okonča brak.

Sama tužba za razvod braka je strogo formalan akt, te nije preporučljivo istu sastavljati samostalno, bez saveta stručnog lica.

Sam postupak po tužbi za razvod braka je, podeljen u dve faze, fazu posredovanja i glavnu raspravu. Faza posredovanja otpočinje zakazivanjem ročišta za mirenje, na kome sud pokušava pomiriti supružnike i tako sprečiti razvod braka, a usled činjenice da je brak, od velike važnosti za svako društvo. Na ročište za mirenje ne mogu pristupiti punomoćnici supružnika, već samo supružnici lično. Ukoliko se pozivu na mirenje, ne odazovu jedan ili oba supružnika, a da svoj izostanak pri tom, ne opravdaju, postupak mirenja se okončava, pa se prelazi na postupak nagodbe. Ročište za nagodbu predstavlja poslednji pokušaj suda, da inicira sporazum, tj. nagodbu između supružnika, po bitnim pitanjima, tj. po pitanju podele zajedničke imovine, vršenja roditeljskog prava, izdržavanja supružnika nakon okončanja braka itd. Advokati supružnika mogu prisustvovati ročištu za nagodbu i to se svakako savetuje, jer svaki čovek, u tako teškom i stresnom trenutku, kao što je razvod braka, naginje ka tendenciji naglog i nepromišljenog odlučivanja, noseći se devizom (samo da ovo završim). Prisustvo objektivnog, stručnog lica, koje bi vas posavetovalo i korigovalo, u tim trenucima, može značiti razliku između situirane osobe i prosjaka, da se grubo izrazim i razliku između roditelja koji dete viđa jednom u dve nedelje i onog, koji tri dana nedeljno provodi sa svojim detetom.

Ukoliko mirenje uspe, tužba se smatra povučenom i postupak se prekida. Ukoliko supružnici postignu sporazum, u postupku nagodbe, sud će razvesti brak, kao da je podnet sporazum o razvodu braka.

Ukoliko se ne postigne nagodba, pristupa se ročištu za glavnu raspravu, na kome sud razvodi brak. Tužilac može povući tužbu za razvod braka, do zaključenja glavnog pretresa, a nakon zaključenja, odredbe Zakona o parničnom postupku, ne dopuštaju tu mogućnost.

Protiv presude za razvod braka, može se izjaviti žalba, ali po istoj, drugostepeni sud ne može ukinuti deo presude, koji se tiče razvoda braka, tj. okončanja bračne zajednice, a iz razloga, da takvim svojim postupkom, ne bi doveo do zakonite dvobračnosti (slučajevi u kojima se jedan ili oba supružnika, nakon donošenja presude, venčaju sa drugim licima).

Na kraju, treba imati u vidu, da najnovija istraživanja kažu, da je stres, koji jedna osoba preživi, usled razvoda braka, jači od stresa izazvanog gubitkom posla, smrću nekog od bližnjih itd, te to posebno treba imati u vidu, prilikom odlučivanja, da li ćete u ovaj postupak ući samostalno ili uz stručnu pomoć. 

 

Adv. Miroslav M. Rnjaković

email: miroslavrnjakovic@yahoo.com

tel: 064/137-10-46

 


Komentari

 1. Postovani Miroslave,
  Moj slucaj je malo neobican. Udata sam od 1994. godine, ali sam u braku provela samo 6 meseci, nakon cega sam pocela dazivim razdvojeno od supruga. Od tada se vise nismo ni culi ni videli. Ja ne mogu da pronadjem njegovo prebivaliste, ne znam da li je uopste u zemlji ili nije, cak ne znam ni da li je medju zivima. Nemam nikakve kontakte ni sa kim ko ga poznaje. Kako moze da se razvede brak bez prisustva jednog supruznika?

  Autor Nela Ivanovic — 18 Sep 2012, 21:48

 2. Postovani,
  Moj suprug je u inostranstvu vec godinu dana i mi smo odlucili da se razvedemo,ali on nije u mogucnosti naredne dve godine da dodje u nasu zemlju. da li postoji nacin da se razvod resi bez njega...imamo cerku od dve godine i sve smo se dogovorili i slazemo se oko svega ali sporazumni razvod ne dolazi u obzir vec smo probali. sta da radimo?
  hvala unapred,
  Nada Stojanov

  Autor Nada — 27 Jan 2013, 18:17

 3. * Ispravno jeste da su žena i muž zajedno iz koristoljublja,ako su na prvom mestu zajedno zbog obostrane ljubavi * U braku,muž treba da ugadja ženi,a žena mužu * Mali osećaj krivice u vezi bilo čega,dobro je imati,a sve preko toga jeste od djavola * Muž i žena koji nemaju decu,imaju više dece od onih koji imaju dece,i takvoj ženi muž jeste Gospod * Svaka brzina usporava u trajanju jedne pesme o ljubavi * Tada su misli bistro čiste i najjasnije * Mnoge bajke jesu istinite,i zemlja Nedodjija jeste stvarna * Novaca nemam,ono što imam dajem : u ime Gospoda Isusa Hrista budi zdrav(a) * Biti zajedno iz ljubavi u ljubavi * Delovanje da,pred oltarom Gospodnjim,i u instituciju postavljenom od Boga,ulaze,samo muž i žena što jesu u obostranoj ljubavi,jer svaki brak koji nije sklopljen ispred oltara Gospodnjeg iz ljubavi,osudjen je na propast,ne osudom Božijom,već samima sobom * Vrati se svojoj ljubavi * Ako je neko ranjen,onda ste ranjeni vas dvoje,jer niste imali poverenja izmedju sebe,i niste verovali jedno drugom,bili ste mladi * Niste znali i niste verovali da vas je spojila ljubav * Ta osoba o kojoj skoro bez prestanka misliš,još uvek te voli * Nekada je od srca do glave dugačak put * Ti si ljubav * Djavo hoće,izmedju ostalog,da sumnjaš da tako nešto nije moguće,a Gospod i Bog jeste onaj koji te ohrabruje i govori : “ ne sumjaj,nego veruj ” * Bićete ponovo zajedno * Voli vas Gospod,nebo Božije i presto trona Gospodnjeg * Bogu slava *

  Autor Anonimno — 02 Mar 2013, 17:43

 4. zivimo u braku 20 godina imamo sina od 19 i cerku od12 godina.Do pre 4 godine nije bilo problema kao u svakom braku.
  Za 20 godina braka supruga je sakupila 3.5 godine staza ja radim neprekidno od pre 12 godina i idalje sam stalno zaposlen ona ne radi vec dugo.
  Zivimo u kuci mojih roditelja i ja imam pravo na kucu posle njihove smrti.Posto samo ja radim skoro nista nismo ulagali u kucu a i auto koji je kupljen pre 5 godina se vodi na moju majku posto je ona uzela kredit.U kuci zivimo od pocetka braka sami sa decom.
  e sad problem je nastao pre 4 godine kada se supruga zaposlila tj ja sam je zaposlio ,a bolje da nisam,tamo je upoznala drugog muskarca, u vezi sa njim je jos od 2010 ,napustila je pre 3 godine mene i decu samo je otisla u stan tada je jos radila nakon mesec dana dobije otkaz jer se saznalo za njihovu vezu na poslu i tada se vratila ja sam je primio nazad zbog dece a i zbog mene medjutim ona se vratila a nije htela samnom da kontaktira ja je uhvatim nekoliko puta kako ima kontakte sa njim kada se to uvek desi ona kaze da nece vise i nakon 2 dana ona biva jos vise ljuta na mene sto sam je uhvatio,i tako nekoliko puta.
  nakon godinu dana ona je otisla sa cerkom kod njenih na selo i nije se vise vratila vec se ponovo vratila da samostalno zivi u stanu ali sa cerkom.
  poceli smo da idemo na medijaciju u centar za soc.rad kada je doslo do dogovora i tako reci do razvoda ona resi da se vrati ponovo ja je ponovo primim oprastam joj sve i biva sve dobro 2 meseca,ona ponovo je pocela da ne prica samnom ponovo joj nadjem telefone,kartice,itd ieto tako vec godinu dana .
  Neznam vise sta da radim sin hoce samnom i rekao joj licno da ce da je se odrekne ,mala cerka je vezana za nju jer ima strah da ce kao prvi put da je napusti,inace detetu puni glavom sa svakakvim glupostima ,da su muskarci zlobni ,da ce ona da je nauci kako treba da se ponasa sa ljudima,mala je toliko vezana da necenigde samnom da ne bi uvredila mamu,inace sve ja njoj priustim a zeljan sam jednog poljubca od cerkice,sve sto joj treba ona poruci preko cerke,novac sam joj u pocetku ostavl;jao celu platu sada joj ostavim svaki dan od 500 do 1000 din za prodavnicu a hranu i komunalije ja placam,placam joj cak i mob telefon sa kojeg salje ljubavniku poruke.
  Nikad nisam digao ruku na nju sem sto sam skoro u nervozi uhvatio za ruku i rekao da ako joj se ne svidja ode i pusti me da vidim sta cu od zivota.Posle silnih problema upao sam u neku depresiju poceo da pijem neke lekove a ona kaze da nisam normalan i da ce da me strpa u ludnicu.
  interesuje me sada u slucaju razvoda koje ona pravo ima sto se tice kuce,dece ,sin je rekao da nece s njom cerkica je sa njom i neka ide da ne pati za njom,koliko bi ja za nju platio alimentaciju ,meni nije zao ali ona bi sve to potrosila za druge stvari a najmanje na dete,da li mogu ja alimentaciju da ti u vidu garderobe,skolskog materijala ,hrane,ona mi pretila da ako je izbacim da ce da me tera sudskim putem da joj platim sve ove godine sto je bila u kuci sto je radila da li to moze ako moze koliko bi me to kostalo.
  izvinite bilo je opsirno ali se nadam da ce te mi odgovorite MOLIM vas da mi odgovorite na e mail hvala vam puno,pisao sam na dosta adresa ali niko mi nije odgovarao isao bih i kod nekog advokata u gradu da pitam za savet ali posto radim takav posao da me svi poznaju i da ce se saznati za moju muku a i da vam pravo kazem nisam u mogucnosti da platim jedva izguram da spojim od 15 do 15 u mesecu hvala jos jednom

  Autor mihajlo — 07 Apr 2014, 21:16

 5. Poštovani,unapred se izvinjavam na opširnosti.Molim vas za informacije,jer nemam materijalnih mogućnosti za angažovanje advokata.U braku sam 20 godina.Suprug je podneo tužbu za razvod braka.Ja se ne protivim razvodu.Imamo kćerku od 19 godina,treba da upiše fakultet.Suprug je nakon 2 godine braka(dete već bilo rođeno)dobio stan,sklopio ugovor o otkupu stana na 40 god.,ima subvenciju na otkup kao RVI.Stan je u otkupu od 1999.god.Ja sam zaposlena i sa svojim prihodima sam aktivno učestvovala u svim troškovima.Oko 9-10 godina isključivo sama snosim sve materijalne troškove oko plaćanja računa i izdržavanja deteta.Povremeno je učestvovao u istim sa simboličnim svotama novca.Za protekli period sam povremeno morala podizati i kratkoročne kredite radi podmirivanja troškova za račune i dete.Prema detetu oko 9 god.nije pokazivao ni moralne ni materijalne odgovornosti.Posedujem priznanice o plaćenim računima,a imam i svedoke koji su upoznati sa situacijom.Interesuje me sledeće:
  1.da li se brakorazvodna parnica mora ili može završiti nezavisno od podele imovine,
  2.kako se vrši podela stana u ovakvim slučajevima,
  3.da li dete ima ikakva prava pri podeli stana i na eventualnu alimentaciju?
  Unapred zahvalna!

  Autor Mima — 22 Maj 2014, 21:19

 6. Venčali smo se zbog papira u Beogradu. On je otputovao za Francusku. Papire mi nije napravio. Nikad nismo živeli zajedno. to je bilo 1999. Izgubila sam sam svaki trag o njemu, kako da se razvedem?

  Autor Mila — 01 Maj 2015, 09:43

 7. pre 3 godine smo se vencali. On je otisao u inostransvo. Nema ga. Mozete li da me razvedete? Sta mi je potrebno ? Imam vencanicu. Zivim u Obrenovcu. Ako je moguce, recite kada i kako ? Hvala. Vera.

  Autor Vera Mesaros — 12 Okt 2015, 13:17

 8. Poštovani,
  moj otac želi napraviti testament u kojem cjelokupnu imovinu ostavlja samo jednom od troje djece. Međutim, moja majka(mama)je živa i ona ima pravo na polovinu ove imovine i ona se slaže sa ocem da ostavi cjelokupnu imovinu tom istom djetetu. Kako da moj otac napiše testament u kojem ostavlja cjelokupnu imovinu jednom djetetu a da bude punovažan? Da li moja mama treba napisati testament također ili može se u očevom testamentu navesti da se mama slaže da cjelokupna imovina pripada jednom odnosno istom djetetu.Unaprijed zahvalna!

  Autor Amra — 13 Okt 2015, 00:52

 9. Postovani,ako me je muz izbacio iz kuce samo sa garderobom ,dokumentima,dozvolio da povedem cerke od 10 i 8 god.Sina od 5 mi nije dao,dete je htelo da ostane.Ako sam vec 6 mes.podstanar,starija cerka se vratila ocu zbog skole,sin se ugojio kod oca i dobio secer,koja su moja prava na sudu?Rociste je 3.3,napominjem da mi ne da da vidim bbokesno dete,da je dete bez moje saglasnosti upisao u staru skolu,bez da saceka odluku suda.Moze li se moja tuzba i molba za starateljstvom dodeliti na prvom saslusanju,imam finansijsku i fzicku pomoc mojih roditelja?

  Autor Sandra Misic — 15 Feb 2016, 07:16

 10. Oboje smo u inostranstvu gde i zivimo (San Fracisko). Odlucili smo da se razvedemo a vencani smo u Srbiji. Postoji li mogucnost da se razvedemo odavde ili ipak moramo da putujemo u Srbiju i to obavimo tamo?

  Autor iv — 12 Jun 2016, 08:23

 11. ja sam IZ MAKEDONIJE,JOS NEMAM OVIH PAPIRA PODNELA NASTANJENJE SAMO,U BRAKU SAM 5 GODINA I SAD HOCEMO DA SE RAZVEDEMO,IMAM CERKICU 4.5 GODINA ZANIMA ME DAL JA IMAM PRAVO NAD NJOM KAO STRANI DRZAVLJANIN

  Autor MILICA — 20 Avg 2016, 17:08

 12. Poštovani, u braku smo bili 20 godina, plus zadnje 4 godine razdvojeni, ja sam izasla iz kuce koju smo gradili u braku (njegovi roditelji su prodali stan) i napravili kucu sa dva stana, za nas i njih. Moji roditelji su dosta pomogli. Kuca se vodi na pokojnog svekra a nakon toga na svekrvu. Koja su moja prava? Kako to dokazati s obzirom da nemam finansije da platim advokata? Deca su punoletna i zive u toj kuci. Mozemo li se razvesti nezavisno od tuzbe za imovinu? Hvala unapred!

  Autor Dragana — 19 Sep 2016, 14:05

 13. supruga je pre deset dana otisla u sigurnu kucu navodno zbog nasilja u porodici.Jjos nista nije odluceno ja je nisam maltretirai i ostalo,ona kaze da je podnela zahtev za razvod i da ce me uskoro zvati na isto.zanima me samo da li imam prava na trazenje bracne terapije i odbijanje razvoda.Zbog ljubavi iako zvuci smesno jer me raspodela imovine ne uznemirava

  Autor dusanddusan42gd @live.com — 30 Okt 2016, 22:05

 14. supruga je pre deset dana otisla u sigurnu kucu navodno zbog nasilja u porodici.Jjos nista nije odluceno ja je nisam maltretirai i ostalo,ona kaze da je podnela zahtev za razvod i da ce me uskoro zvati na isto.zanima me samo da li imam prava na trazenje bracne terapije i odbijanje razvoda.Zbog ljubavi iako zvuci smesno jer me raspodela imovine ne uznemirava

  Autor dusan — 30 Okt 2016, 22:11

 15. Tast i tasta su u braku 27 godina nakon cega je on nju 2005 decembra istarao iz kuce u kojoj do danasnjeg dana nedaje da udje, tako da ona nije kod njega vec 12 gosina. Sudski nisu razveden. Kako je moguce ponistenje braka, jer sam cuo da uz dva svedoka koja ce ro potvrfiti moguce je ponistiti brak. Molvas za savet

  Autor Srecko — 16 Mar 2017, 12:44

 16. Zdravo, ja sam Robert David privatni zajmodavac koji daje zajam s kamatnom stopom od čak 2%. Ovo je financijska prilika na vašem koraku danas i dobiti instant zajam. Mnogi su tamo u potrazi za financijskim mogućnostima ili pomoći oko mjesta i još uvijek ne mogu dobiti. Ali to je financijska prilika na vašem koraku, tako da ne možete propustiti ovu priliku. Ove usluge su otvorene za pojedince, tvrtke, poslovne ljude i žene. I iznos zajmova dostupnih u rasponu od 1.000,00 do 500.000.000,00 eura ili bilo koji iznos po vašem izboru za više informacija kontaktirajte nas na (ROBERTDAVIDFINANCIALCOMPANY@GMAIL.COM)

  Autor Robert David — 22 Sep 2017, 14:18


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs